Duiven

Bvba Van der Cruyssen - Van de Sompel - OosterzeleSportduiven

Begin jaren zestig was er van duivengeneeskunde of medische begeleiding weinig sprake. Er werd veel gebruik gemaakt van kruidentherapie. Er was wel wat gekend over de ziekten, maar het gebruik van geneesmiddelen bij deze diersoort stond nog in de kinderschoenen.

Langzaam groeide het besef bij de duivenliefhebbers dat gezonde dieren een streep voor hadden op andere duiven als het op prestaties neerkwam.
Vroeger ging het vooral om trichomoniase, coccidiose, wormen en paratyfus.

Tegenwoordig zijn vooral ademhalingsproblemen de voornaamste oorzaak van ondermaatse prestaties.
Veel duivenliefhebbers kampen met deze problemen. Behandelingen hebben vaak maar een tijdelijke verbetering van de prestaties tot gevolg.

Hoe komt dat? Heel wat duiven zijn drager van virussen, bacteriën en mycoplasmen die “kopziekte” (ornithose) veroorzaken. Externe omgevingsfactoren (tocht, onvoldoende isolatie tegen kou of hitte, of overbevolking, stress tijdens het wedstrijdseizoen) kunnen het ontstaan van de ziekte in de hand werken. U moet zeker eventuele fouten in de hokconstructie aanpakken.

Heel wat duivenliefhebbers komen pas naar de dierenarts als de prestaties achterwege blijven en nadat ze zelf de dieren reeds heel wat antibiotica hebben toegediend. Kom liever aan het begin van het seizoen om uw dieren te laten onderzoeken, zodat we er wat meer tijd aan kunnen besteden.


Back to Top