Siervogels

Bvba Van der Cruyssen - Van de Sompel - OosterzeleVogels: parkieten & papegaaien

Instructies voor de eigenaar

Als het een kooivogel betreft is het aan te bevelen om met een niet-schoongemaakte kooi op de praktijk te komen. Dit levert vaak waardevolle informatie voor het stellen van een diagnose. Indien dit niet mogelijk is, is het noodzakelijk om uitwerpselen van de vogel mee te brengen. Deze kunnen we dan microscopisch onderzoeken. Het is ook interessant om een staal van het voedsel mee te brengen.

Papegaai

Papegaaien zijn wonderbare vogels. Ze kunnen partners voor het leven zijn als u een paar zaken in het oog houdt.
In de eerste plaats is de voeding zeer belangrijk. Nog steeds krijgen heel wat papegaaien een onevenwichtige voeding. De meeste klassieke vogelvoeders (granen- en zadenmengsels) bevatten veel te weinig vitaminen, eiwitten en mineralen, en veel te veel vet.

De meest voorkomende problemen in de praktijk zijn te wijten aan de voeding. Het gaat dan vooral om calciumtekort, vitamine A-tekort,vetzucht, jodiumtekort, jicht. Vaak zijn het subtielere symptomen zoals vederafwijkingen en ademhalingsproblemen. Het eenzijdige zaad- en fruitdieet resulteert in een korte levensduur van 5 tot 10 jaar. Snoep (chocolade en koffiekoekjes) is schadelijk voor papegaaien.

Sinds 20 jaar zijn er “pellets” op de markt. Deze korrels bevatten alle noodzakelijke elementen voor een evenwichtige gezonde voeding. Het enige probleem bij het toedienen van pellets is de opneembaarheid. Wanneer U papegaaien de keuze laat tussen “pellets” en zonnebloempitten kiezen ze de vette pitten, zoals mensen liever frieten dan gewone aardappelen eten.

Jonge vogels kan je direct op de korrelvoeding zetten. Bij oudere verstokte zonnebloempiteters kunnen meer moeilijkheden optreden bij het overschakelen naar pellets. Alhoewel een 100 % pelletdieet geen kwaad kan, is het toedienen van zaden en granen zeker niet verboden. Als u 80 % pellets voert, mag de rest van het dieet gerust bestaan uit zaden, granen, fruit, groenten, gekookte erwten en bonen, eivoer. Voer echter géén avocado’s, de pit is giftig voor vogels.

Als uw papegaai de pellets niet wil eten, zal ik u tijdens een consultatie uitleggen hoe u hem er met succes aan kunt laten wennen.

Trimmen

In de praktijk kan u ook terecht voor het knippen van de vleugels en het trimmen van bek of nagels.

Vaccinaties

Jammer genoeg zijn er voor papegaaien geen gecommercialiseerde vaccins voorhanden.


Back to Top